Hem » Våra tjänster » Juridik » Stadgar

Ta hjälp av våra jurister för att se över bostadsrättsföreningens stadgar

Har ni inte ändrat i er stadga sedan 2016 så har ni många anledningar att se över och justera dem – för nu ändras lagen igen! 

Anpassa föreningens stadgar efter den nya bostadsrättslagen

Ändringarna i lagen 2016 innebar att vissa bestämmelser blev ogiltiga och borde ha rensats ut ur stadgarna. Nya regler i bostadsrättslagen gäller från den 1 januari 2023, med tydligare och utvidgade bestämmelser kring vilka ändringar i lägenheten som kräver styrelsens samtycke. Dessutom ges styrelsen möjlighet att förverka nyttjanderätten till bostadsrätten, i de fall en medlem gör väsentliga ändringar utan tillstånd. Från den 1 januari 2024 har bostadsrättsföreningar möjlighet att hålla digitala stämmor om föreningen gör ändringar i sina stadgar. För det fall bostadsrättsföreningen endast vill införa möjligheten att ha digitala stämmor i sina stadgar rekommenderar Nabo er att välja erbjudande tre – skräddarsytt. Vår rekommendation på Nabo är att din bostadsrättsförening anpassar stadgarna efter ändringarna i bostadsrättslagen.

En viktig anledning att se över stadgarna

Styrelsen är ansvarig att följa gällande regleringar och det är tryggt att ha uppdaterade stadgar enligt gällande lagar och praxis.

Förmånliga erbjudanden för din bostadsrättsförening

Vi på Nabo vill göra det enkelt för styrelser och det ska vara lätt att göra rätt. Låt våra fastighetsjurister se till att din förenings stadgar är anpassade efter gällande lagstiftning och praxis. Vi har tre erbjudanden som du hittar nedan: 

Vad är Nabo-stadgar?
Nabo-stadgar är mönsterstadgar som följer gällande lagstiftning och praxis för bostadsrättsföreningar. De är tydliga och enkla att tolka, vilket minskar risken för onödiga konflikter.

Vi har tre förmånliga erbjudanden:

Erbjudande ett – baserbjudande


Erbjudande två – Mönsterstadgar


Erbjudande tre – Skräddarsytt

Behöver du en jurist?

Skicka in formuläret så kontaktar vi dig inom kort.

Vänligen fyll i alla obligatoriska fält.
Vänligen fyll i alla obligatoriska fält.
Tack för din förfrågan! Vi återkommer inom kort.

Tillgång till ett helt team av experter inom fastighetsjuridik

Det finns mycket att tänka på inför, under och vid eventuella problem med entreprenadarbeten. Vi hjälper dig med alla delar. Klicka här för att ta hjälp med frågor inom entreprenadjuridik. 

Boende

Många frågor och situationer kan uppstå. Vi hjälper dig med frågor om störningsärenden, otillåten andrahandsuthyrning, medlemsbyggnation, uppsägning och tvister i hyresnämnd eller tingsrätt.

Lokalhyresgäster

Få hjälp att upprätta kommersiella avtal eller få rådgiving och stöd vid hyresförhandlingar. Vi hjälper även till om problemet uppstått vid exempelvis störningar, konkurser, obetald hyra, ombyggnation eller tvister i domstol.

Vad innebär nya lagen för din förening?

Ägaren av en bostadsrätt har i dag relativt långtgående möjligheter att göra förändringar och renovera sin lägenhet. Något som förändras från 1 januari 2023, när tydligare regler införs om vad som gäller vid renovering av bostadsrätter. Fler åtgärder kräver nu uttryckligen tillstånd från styrelsen i bostadsrättsföreningen. 

Juridik för boende

Har du som medlem i en Nabo-förening frågor kring samboavtal, köp och försäljning, bodelning eller testamente? I vårt samarbete med Lexly och Goda Råd får du tillgång till jurister med specialkunskaper inom familjerätt, köprätt och avtalsrätt. Allt till ett förmånligt pris.

Möt våra jurister

Komma i kontakt

Om du vill komma i kontakt med Nabo så hittar du enkelt alla kontaktuppgifter på vår kontaktsida.