Lär dig mer om allt du behöver veta om ekonomisk förvaltning, teknisk förvaltning och juridik för din bostadsrättsförening i våra artiklar som vi samlat här.
Om en hyresvärd vill höja hyran för en bostadslägenhet måste hyresvärden först förhandla med hyresgästen och nå en överenskommelse om att en ny hyresnivå ska gälla i framtiden. En hyresvärd kan således inte ensidigt bara bestämma att en ny, högre hyra ska utgå från ett visst datum. Förhandling om hyra måste ske oavsett då lägenheten…
Efter ett beslut från EU kommer lysrör med kvicksilver på grund av sina miljöfarliga egenskaper att fasas ut, och detta innebär att lysrör av typerna T5, T8 och majoriteten av kompaktlysrör kommer sluta tillverkas helt från den 24 augusti 2023. Dessa lysrörstyper är vanliga i bostadshus, och kommer framöver att bli svåra att få tag…
Hur det nya ekonomiska läget förväntas påverka din brf Bostadsrättsföreningar står inför kraftigt ökade räntekostnader i och med det nya inflations- och ränteläget, och det råder osäkerhet kring om och när räntan kan sänkas och till vilka nivåer. Det är troligt att bostadsrättsföreningar kommer få hantera höga räntekostnader fram tills åtminstone 2027 om man skall…
Hur bör BRF:er agera i ekonomiskt osäkra tider? I det rådande läget med höga räntor, inflation och elpriser är det många styrelser i bostadsrättsföreningar som funderar över vilka åtgärder som kan utföras för att skydda värdet på sina fastigheter, minska risken för chockhöjningar av avgifter och effektivisera energiförbrukningen. Det är viktiga frågeställningar som i högsta…
Att bo i en bostadsrättsförening innebär att man har ett ansvar för fastigheten tillsammans med de andra medlemmarna i föreningen. En styrelse utses och har det övergripande ansvaret för fastighetsförvaltning, dvs allt från avier, medlemshantering, bokföring och fakturabetalning, till löpande besiktningar och skötsel av byggnader. Förvaltning av en fastighet handlar om arbete – arbete ni…
Under våren har vi sett många föreningar som hjälpt sina lokalhyresgäster med viss hyresnedsättning under en eller flera månader. Detta gjordes särskilt under perioden april-juni då det för den perioden fanns ett ekonomiskt stöd att söka för hyresvärd som givit hyresnedsättning. Det finns dock anledning att tro att många verksamheter ännu inte återhämtat sig ekonomiskt…
Hittills i år har över 3 000 konkurser registrerats och det finns en stor risk att många företag får svårt att få sina verksamheter att gå ihop även efter sommaren. Det kan leda till ytterligare konkurser och tomställda lokaler i bostadsrättsföreningar. Med tomma lokaler i föreningen öppnar sig en möjlighet att konvertera lokalytan till bostad istället.…
Runt den 15 juni börjar Skatteverket skicka ut fastighetsdeklarationen till dig som har småhus. Fastighetsdeklarationen ska vara klar och skickas in senast den 2 november. Det kan vara bra att redan nu börja samla de uppgifter som krävs och undersöka om det skett någon ändring i fastigheten som kan ha utslag på taxeringsvärdet. Ta gärna…
Vad är kapitaltillskott? Kapitaltillskott i en bostadsrättsförening (brf) är pengar som medlemmarna betalar in för att amortera på föreningens lån. Ett kapitaltillskott kan även användas vid en större renovering där alternativet annars hade varit att höja avgiften för att finansiera nya lån. Det finns två olika typer av kapitaltillskott i en brf, direkta och indirekta.…
Vem ansvarar för vad i styrelsen i bostadsrättsförening? När det gäller ansvar i en bostadsrättsförening är det ibland den enskilde medlemmen, ibland föreningens styrelse och ibland föreningsstämman som “äger frågan”. Vi ska försöka reda ut begreppen och göra det tydligt vad som ska anses vara styrelsens skyldigheter i en bostadsrättsförening och vad som är föreningsstämmans…
Om du vill komma i kontakt med Nabo så hittar du enkelt alla kontaktuppgifter på vår kontaktsida.
© 2023 Nabo. All rights reserved.