Logga in

Nabo hjälper dig med stamrenovering

Välkommen att kontakta Nabo om er förening är i behov av att genomföra ett stambyte. Vi stöttar med projektledare, byggledare & rådgivning från fastighetsjurister.

Ta hjälp av en projektledare
Ekonomisk förvaltning Teknisk förvaltning Juridik

Ta hjälp av Nabo för stamrenovering

Med stamrenovering avses ofta byte av rörstammar för avlopp och tappvatten. Rörstammar kan också renoveras genom att man förser dem med ett nytt tätskikt. En fastighet kan även ha stammar för el, ventilation, värme och gas. Dessa renoveras ofta, men inte alltid, i samband med att rörstammar ses över. Exakt vad som ingår i en stamrenovering kan alltså variera en del.

Något som alltid gäller vid stamrenovering är att det är ett omfattande projekt som kostar en hel del pengar men som man inte kan skjuta på hur länge som helst. Förr eller senare börjar gamla rörstammar läcka och uttjänade elledningar kan orsaka bränder.

Trygg stamrenovering genom Nabo

Vi på Nabo arbetar med förvaltning av bostadsrättsföreningar och flerbostadshus. Periodiskt underhåll i form av till exempel stamrenovering i en bostadsrätt är något som vi ofta har på vårt bord. För en styrelse är det i regel orimligt att själva ta på sig allt arbete inför en stamrenovering som förväntas hålla i 50 år. Genom Nabo kan ni få kontakt med erfarna projektledare, byggledare, ekonomer och jurister som tar er genom de olika stegen under en stamrenovering. 

Viktiga moment inför, under och efter en stamrenovering

En stamrenovering är omfattande och kan delas in i flera viktiga moment som ofta kräver översyn från en fackman.

  • Besiktning och förstudie – helt avgörande för när och hur en stamrenovering ska genomföras.
  • Val av finansieringsmodell – en stamrenovering bör betalas av nuvarande såväl som framtida medlemmar och hyresgäster i en brf.
  • Entreprenadupphandling – det är att upphandlingen säkrar att kvalificerade entreprenörer genomför arbetet till rätt pris.
  • Avtalsskrivning – förfrågningsunderlag och entreprenadavtal bör ses över av en fastighetsjurist som specialiserat sig på entreprenadrätt.
  • Information till de boende – det är viktigt med praktiskt information om hur en stamrenovering påverkar livet i fastigheten. Information om hur man går tillväga för att göra olika tillval i de fall då en stamrenovering innebär att badrummen görs om ska också presenteras.
  • Byggledning under genomförandefasen – att ha en oberoende byggledare från Nabo innebär att styrelsen och de boende alltid har någon att vända sig till samtidigt som arbetet ofta kan effektiviseras.
  • Vid en stamrenovering ska löpande kontroller genomföras och avstämningsmöten hållas. En stamrenovering avslutas sedan med en slutbesiktning som ska uppfylla gällande myndighetskrav.

Nabo kan bidra under hela processen eller under en specifik fas av arbetet.

Hur ofta ska en stamrenovering genomföras?

Man brukar säga att rörstammar har en livslängd på ungefär 50 år men variationerna kan vara ganska stora beroende på bland annat hur stammarna är dragna och hur stor belastningen är på dem. Har det gått 30 år sedan ett stambyte genomfördes brukar det vara dags för en besiktning.

Så kan Nabos projektledare hjälpa dig med projekt i fastigheten
Förstudie

Det är viktigt att man planerar stora projekt på rätt sätt redan från början. Kommer man på felen i efterhand kan det bli kostsamt för föreningen.

Nabo hjälper dig planera det som behöver göras. Våra projektledare har den kompetens som krävs för att ta fram rambeskrivning och underlag. Vi ser till att projektet är rätt upplagt redan från start.

Upphandling

Våra projektledare ser till att du får trygga, kvalitetssäkrade leverantörer och ett marknadsmässigt pris. Vi skapar och skickar ut förfrågningsunderlag, sköter visning för entreprenörer samt utvärdering av inkomna anbud.

Du får rådgivning från våra experter vid beslut av entreprenör och säkerställer en trygg kontraktsskrivning med rätt villkor, med stöd av Nabos egna entreprenadjurister.

Genomförande

Projektledaren driver hela projektet, genomför löpande kontroller av arbetsutförande, sköter myndighetskontakter och håller dig i styrelsen informerad om projektet. Vi ser till att entreprenören levererar bra kvalitet under bestämd budget och tid. 

Låt våra experter se över och driva projektet och känn dig trygg under hela projektets gång.

Behöver du en projektledare? Skicka in formuläret så kontaktar vi dig inom kort.

Därför ska du ta hjälp av en projektledare

Thumb baselinedescriptiongreen48dp
Rätt planering

Du får rätt planering från början och slipper onödiga kostnader (s.k. ÄTA- kostnader)

Thumb longterm
Hög kvalitet

Säkerställer att arbetet utförs med bra kvalitet inom bestämd budget

Thumb baselinesenfesrferftimentverydissatisfiedblack48dp
Undvik tvister

Får marknadsmässigt pris och kvalitetssäkrad entreprenör med korrekta avtal utan tvister

Upptäck fler tjänster inom teknisk förvaltning
Fastighetsförvaltning

Nabo erbjuder heltäckande fastighetsförvaltning och personlig rådgivning för bostadsrättsföreningar: ekonomisk och teknisk förvaltning samt juridik. Läs mer

Fastighetsskötsel

Med Nabo får du löpande tillsyn av fastigheten och säkerställer att all teknik fungerar. Få åtgärdsförslag vid fel och brister, en unik felanmälan för såväl allmänna ytor som lägenheter inkl. jouranslutning. Läs mer

Underhållsplan

Få överblick av kommande kostnader och se till att myndighetskrav uppfylls. Med Nabo får du upprättad underhållsplan för kommande 50 år. Läs mer

Möt Janne - en av våra projektledare
Detta är Nabos fastighetsteam där Janne, Mathias och Katarina arbetar tillsammans.
Ta hjälp av Nabos projektledare
Denna hemsida använder cookies för att du ska få en bra upplevelse av hemsidan. Läs mer
Avböj
Godkänn cookies