Logga in

Planera och genomför stambyte med Nabo

Behöver er förening hjälp med att uppskatta kostnaden för stambytet? Nabo erbjuder bostadsrättsföreningar och fastighetsägare underlag inför valet av ett stambyte.

Ta hjälp av en projektledare
Ekonomisk förvaltning Teknisk förvaltning Juridik

Nabo hjälper er uppskatta kostnaden för stambytet

Vad kostar ett stambyte? Det är viktigt att ha ett bra svar på den frågan innan man kan ge sig i kast med den stora investering ett stambyte innebär. Det är inte så att man kan avstå från att göra ett stambyte för att kostnaden är för stor. Det handlar istället mer om val av finansieringsmodell och om att kanske välja ett tillvägagångssätt som innebär att ett stambyte kostar mindre initialt men som kanske innebär att det får en kortare livslängd. 

Det är viktigt att man vet i god tid ungefär hur mycket ett stambyte eller en stamrenovering kommer att kosta eftersom det är en stor budgetpost som måste finnas med i beräkningarna när till exempel hyror och avgifter ska sättas. 

Vi på Nabo har stor erfarenhet av teknisk förvaltning och periodiskt underhåll i bostadsrätter. Vi kan hjälpa er med att uppskatta kostnader för stambyten och att ge bostadsrättsföreningar och fastighetsägare ett underlag inför valet av finansiering av ett stambyte. Kontakta oss för en besiktning om det har gått över 30 år sedan ett stambyte genomfördes i er fastighet.

Stambytets kostnad kan beräknas utifrån antalet lägenheter

Man brukar räkna med att kostnaden för ett stambyte i en bostadsrätt oftast hamnar kring 250 000–300 000 kronor per lägenhet. Att summan är så hög beror på att badrummen rivs ut och byggs upp på nytt. Totalrenovering av badrum ingår alltså i kostnaden för ett stambyte. Om man vill göra en lite mer noggrann kalkyl kan en sakkunnig titta på följande faktorer:

  • Hur många meter rör är det som ska bytas totalt?
  • Är det många böjar och krokar?
  • Vilken metod ska man använda vid genomförandet av stambytet?
  • Finns det några försvårande omständigheter i den aktuella fastigheten?
  • Antalet lägenheter i fastigheten, priset per lägenhet kan gå ner lite i större fastigheter.

Kostnaden för ett stambyte beror på vad som ska göras

Om inte bara rörstammarna, utan även andra stammar byts under ett stambyte innebär det att kostnaden för ett stambyte ökar. Om man inte behöver riva badrummen, kanske för att man väljer stamrenovering i form av relining istället för ett traditionellt stambyte, blir kostnaden per lägenhet betydligt lägre. Räkna med ca 50 000 kronor per lägenhet för relining. De boende i fastigheten kan också göra val som påverkar kostnaden för stambyte. Om badrummen rivs ut och byggs upp är det brukligt att bostadsrättsinnehavaren gör egna val av bland annat ytskikt och vitvaror på egen bekostnad.

Så kan Nabos projektledare hjälpa dig med projekt i fastigheten
Förstudie

Det är viktigt att man planerar stora projekt på rätt sätt redan från början. Kommer man på felen i efterhand kan det bli kostsamt för föreningen.

Nabo hjälper dig planera det som behöver göras. Våra projektledare har den kompetens som krävs för att ta fram rambeskrivning och underlag. Vi ser till att projektet är rätt upplagt redan från start.

Upphandling

Våra projektledare ser till att du får trygga, kvalitetssäkrade leverantörer och ett marknadsmässigt pris. Vi skapar och skickar ut förfrågningsunderlag, sköter visning för entreprenörer samt utvärdering av inkomna anbud.

Du får rådgivning från våra experter vid beslut av entreprenör och säkerställer en trygg kontraktsskrivning med rätt villkor, med stöd av Nabos egna entreprenadjurister.

Genomförande

Projektledaren driver hela projektet, genomför löpande kontroller av arbetsutförande, sköter myndighetskontakter och håller dig i styrelsen informerad om projektet. Vi ser till att entreprenören levererar bra kvalitet under bestämd budget och tid. 

Låt våra experter se över och driva projektet och känn dig trygg under hela projektets gång.

Behöver du en projektledare? Skicka in formuläret så kontaktar vi dig inom kort.

Därför ska du ta hjälp av en projektledare

Thumb baselinedescriptiongreen48dp
Rätt planering

Du får rätt planering från början och slipper onödiga kostnader (s.k. ÄTA- kostnader)

Thumb longterm
Hög kvalitet

Säkerställer att arbetet utförs med bra kvalitet inom bestämd budget

Thumb baselinesenfesrferftimentverydissatisfiedblack48dp
Undvik tvister

Får marknadsmässigt pris och kvalitetssäkrad entreprenör med korrekta avtal utan tvister

Upptäck fler tjänster inom teknisk förvaltning
Fastighetsförvaltning

Nabo erbjuder heltäckande fastighetsförvaltning och personlig rådgivning för bostadsrättsföreningar: ekonomisk och teknisk förvaltning samt juridik. Läs mer

Fastighetsskötsel

Med Nabo får du löpande tillsyn av fastigheten och säkerställer att all teknik fungerar. Få åtgärdsförslag vid fel och brister, en unik felanmälan för såväl allmänna ytor som lägenheter inkl. jouranslutning. Läs mer

Underhållsplan

Få överblick av kommande kostnader och se till att myndighetskrav uppfylls. Med Nabo får du upprättad underhållsplan för kommande 50 år. Läs mer

Möt Janne - en av våra projektledare
Detta är Nabos fastighetsteam där Janne, Mathias och Katarina arbetar tillsammans.
Ta hjälp av Nabos projektledare
Denna hemsida använder cookies för att du ska få en bra upplevelse av hemsidan. Läs mer
Avböj
Godkänn cookies