Stammar ska bytas i tid men inte oftare än nödvändigt
Att skjuta på ett stambyte som behöver genomföras kan få ganska allvarliga konsekvenser. När rörstammar börjat rosta ökar risken för vattenskador som kan innebära mycket stora kostnader. Gamla elstammar kan också innebära att risken för olyckor höjs. Samtidigt är det bättre för ekonomin i en bostadsrättsförening ju längre tid som går mellan två stambyten. Det är alltså viktigt att göra en bra avvägning och varken vänta för länge eller genomföra stambyten när det egentligen inte behövs.
Elstammar brukar hålla lite längre än rörstammar men i fastigheter där alla stammarna är ingjutna i golven är det ekonomiskt rationellt att förnya elsystemet i samband med att man byter ut stammar för avlopp och vatten.
Hur vet man när det är tid för stambyte?
Det är dags att byta stammarna när de befintliga är så till åren komna att de är funktionsnedsatta eller det finns en risk för att det ska uppstå allvarliga fel. Det är svårt att ge ett generellt svar på hur ofta man ska genomföra ett stambyte eftersom det beror på många olika faktorer. Man brukar säga att rörstammar har en livslängd på omkring 50 år i genomsnitt. Ibland kan man, som ett alternativ till ett stambyte, förse rör för avlopp och tappvatten med ett nytt tätskikt invändigt. Det kallas relining och förlänger stammarnas livslängd så att man kan skjuta stambytet på framtiden.
Det finns egentligen bara ett sätt att ta reda på om ett stambyte behöver genomföras. Det är att låta en fackman besiktiga de befintliga stammarna. Är det över 30 år sedan stammarna byttes i fastigheten är det tid att låta göra en stambesiktning. De kan hålla i 30 år till, men det vet man alltså inte utan att ha kontrollerat skicket. Att ha teknisk förvaltning och fastighetsservice från Nabo innebär att styrelsen i en brf alltid kan ta beslut om periodiskt underhåll utifrån tillförlitlig fakta.