Hem » Våra tjänster » Projektledning » Stamrenovering

Stamrenovering

Välkommen att kontakta Nabo om er förening är i behov av att genomföra ett stambyte. Vi stöttar med projektledare, byggledare & rådgivning från fastighetsjurister.

Ta hjälp av Nabo för stamrenovering

Med stamrenovering avses ofta byte av rörstammar för avlopp och tappvatten. Rörstammar kan också renoveras genom att man förser dem med ett nytt tätskikt. En fastighet kan även ha stammar för el, ventilation, värme och gas. Dessa renoveras ofta, men inte alltid, i samband med att rörstammar ses över. Exakt vad som ingår i en stamrenovering kan alltså variera en del.

Något som alltid gäller vid stamrenovering är att det är ett omfattande projekt som kostar en hel del pengar men som man inte kan skjuta på hur länge som helst. Förr eller senare börjar gamla rörstammar läcka och uttjänade elledningar kan orsaka bränder.

Trygg stamrenovering genom Nabo

Vi på Nabo arbetar med förvaltning av bostadsrättsföreningar och flerbostadshus. Periodiskt underhåll i form av till exempel stamrenovering i en bostadsrätt är något som vi ofta har på vårt bord. För en styrelse är det i regel orimligt att själva ta på sig allt arbete inför en stamrenovering som förväntas hålla i 50 år. Genom Nabo kan ni få kontakt med erfarna projektledare, byggledare, ekonomer och jurister som tar er genom de olika stegen under en stamrenovering. 

Viktiga moment inför, under och efter en stamrenovering

En stamrenovering är omfattande och kan delas in i flera viktiga moment som ofta kräver översyn från en fackman.

 • Besiktning och förstudie – helt avgörande för när och hur en stamrenovering ska genomföras.
 • Val av finansieringsmodell – en stamrenovering bör betalas av nuvarande såväl som framtida medlemmar och hyresgäster i en brf.
 • Entreprenadupphandling – det är att upphandlingen säkrar att kvalificerade entreprenörer genomför arbetet till rätt pris.
 • Avtalsskrivning – förfrågningsunderlag och entreprenadavtal bör ses över av en fastighetsjurist som specialiserat sig på entreprenadrätt.
 • Information till de boende – det är viktigt med praktiskt information om hur en stamrenovering påverkar livet i fastigheten. Information om hur man går tillväga för att göra olika tillval i de fall då en stamrenovering innebär att badrummen görs om ska också presenteras.
 • Byggledning under genomförandefasen – att ha en oberoende byggledare från Nabo innebär att styrelsen och de boende alltid har någon att vända sig till samtidigt som arbetet ofta kan effektiviseras.
 • Vid en stamrenovering ska löpande kontroller genomföras och avstämningsmöten hållas. En stamrenovering avslutas sedan med en slutbesiktning som ska uppfylla gällande myndighetskrav.

Nabo kan bidra under hela processen eller under en specifik fas av arbetet.

Hur ofta ska en stamrenovering genomföras?

Man brukar säga att rörstammar har en livslängd på ungefär 50 år men variationerna kan vara ganska stora beroende på bland annat hur stammarna är dragna och hur stor belastningen är på dem. Har det gått 30 år sedan ett stambyte genomfördes brukar det vara dags för en besiktning.

Därför ska du välja Nabo

Proffsigt

Få ett team av engagerade experter som ger snabba svar och löser problemen

Tidseffektivt

Minska arbetsbördan och frigör tid med enkla digitala lösningar

Långsiktigt och transparent

Säkerställ kontinuitet genom samlad dokumentation och kommunikation i kundportalen

Så kan Nabos projektledare hjälpa dig med projekt i fastigheten

Förstudie

Det är viktigt att man planerar stora projekt på rätt sätt redan från början. Kommer man på felen i efterhand kan det bli kostsamt för föreningen.

Nabo hjälper dig planera det som behöver göras. Våra projektledare har den kompetens som krävs för att ta fram rambeskrivning och underlag. Vi ser till att projektet är rätt upplagt redan från start.

Upphandling

Våra projektledare ser till att du får trygga, kvalitetssäkrade leverantörer och ett marknadsmässigt pris. Vi skapar och skickar ut förfrågningsunderlag, sköter visning för entreprenörer samt utvärdering av inkomna anbud.

Du får rådgivning från våra experter vid beslut av entreprenör och säkerställer en trygg kontraktsskrivning med rätt villkor, med stöd av Nabos egna entreprenadjurister.

Genomförande

Projektledaren driver hela projektet, genomför löpande kontroller av arbetsutförande, sköter myndighetskontakter och håller dig i styrelsen informerad om projektet. Vi ser till att entreprenören levererar bra kvalitet under bestämd budget och tid. 

Låt våra experter se över och driva projektet och känn dig trygg under hela projektets gång.

Behöver du en projektledare?

Fyll i formuläret så återkommer vi med en offert.

Vänligen fyll i alla obligatoriska fält.
Vänligen fyll i alla obligatoriska fält.
Tack för din förfrågan! Vi återkommer inom kort.

Därför ska du ta hjälp av en projektledare

Rätt planering

Du får rätt planering från början och slipper onödiga kostnader (s.k. ÄTA- kostnader)

Hög kvalitet

Säkerställer att arbetet utförs med bra kvalitet inom bestämd budget

Undvik tvister

Får marknadsmässigt pris och kvalitetssäkrad entreprenör med korrekta avtal utan tvister

Så tycker kunderna

Redan idag har vi 3 100 kunder runt om i Sverige. Här är vad några av dem säger om oss.

01/01

  Effektivt och användarvänligt

  “Nabo har skapat en produkt som är effektiv och användarvänlig. Styrelseverktyget bidrar till den kultur vi har i föreningen där alla hjälper till.”

  Thomas, Advokat:
  Åldermannen 100, Stockholm

  Det bästa med Nabo är kundportalen

  “Det bästa med Nabo är kundportalen, det är enkelt att få överblick av ekonomin. När jag loggar in får jag direkt koll på betalningar och fakturor. Det är också bra att vi kan ladda upp våra styrelsemötesprotokoll. Samarbetet har alltid fungerat bra och tycker att vi har en bra kontakt.”

  Andranik Safaryan, Egenföretagare: Mörsaren, Uppsala

  Kompetens och bred kunskap från en och samma förvaltare

  “Sen vi gick över till Nabo har förvaltningen av vår förening hela tiden gått framåt i positiv anda. Vi är väldigt nöjda med vår kontaktperson och tjänsterna som de erbjuder. Jag skulle rekommendera Nabo till föreningar som vill ha kompetens och bred kunskap från en och samma förvaltare.”

  Jan, Bygglärare: Hemmet 14, Stockholm

  System som alltid har fungerat

  “Vi har i 15 år varit otroligt nöjda med Nabo och den kompetens medarbetarna besitter. Kundportalen är ett oerhört bra system som alltid har fungerat. Jag rekommenderar Nabo till andra flera gånger om året – på grund av den personliga servicen och ett mycket bra system.”

  Dick Kjellberg, Smeden 2, Stockholm

  Tillmötesgående och serviceinriktade

  “Nabo är enkla och pragmatiska att ha att göra med och vi har förlängt avtalet eftersom vi är nöjda med utvecklingen. Som kunder får vi tillgång till både bra system och brett tjänsteinnehåll. Medarbetarna har alltid varit mycket tillmötesgående och serviceinriktade. Jag rekommenderar Nabo till andra bostadsrättsföreningar med liknande behov.”

  Kenneth, pensionär: Näktergalen 27, Stockholm

  Kunskap och erfarenhet

  “Vår förening har varit kund hos Nabo sen 90-talet och under alla dessa år har vi aldrig haft anledning att byta. Baserat på mina erfarenheter kan jag definitivt rekommendera Nabo. Jag tycker de samarbetar väl för att alltid ge snabba besked och det finns en kunskap och erfarenhet som gör att det fungerar väldigt smärtfritt för oss som förening.”

  Björn Nilsson, pensionär: Fajansen 8, Stockholm

  Jättebra stöd både administrativt och juridiskt

  “Det bästa med Nabo är bemötandet och all hjälp man får. Styrelserollen var ny för mig och jag fick ett jättebra stöd både administrativt och juridiskt. Jag rekommenderar Nabo för deras tjänster och förmåga att lösa allt internt. Det känns tryggt att allt finns under samma tak och dessutom är kundportalen bra för att få information kring vad som är aktuellt.”

  Mia Gustafsson, Redovisningsansvarig: Fabrikshuset, Värmdö

  Snabba svar i portalen

  “Vi i föreningen tog in många offerter inför bytet av förvaltare och valde Nabo dels baserat på vitsord och dels för att vi var noggranna med att den förvaltaren vi bytte till inte skulle innebära mer jobb för oss i styrelsen. Övergången till Nabo gick över förväntan, det var inte så mycket vi behövde göra själva. Jag kan absolut rekommendera Nabo till andra brf:er, man får svar fort och i portalen kan jag enkelt se vad de andra i styrelsen gör.”

  Svante Lundin, Ordförande: Stenbrottet 3, Stockholm

  Jag kan göra mycket själv i portalen

  “Vi i föreningen har valt att ha både ekonomisk och teknisk förvaltning hos Nabo. Det är bekvämt att ha det samlat och jag upplever att man får raska svar. Det blev en omställning att få en kundportal men vi är positiva till den insyn vi får och att vi slipper att alltid behöva ringa eller maila för information. I portalen kan jag göra mycket själv utan att för den sakens skull tappa den personliga kontakten. Som samarbetet utvecklar sig ser jag vidare väldigt stor potential hos Nabo.”

  Thomas, Ordförande: Solna Blomgården, Stockholm

  Kundplattformen är riktigt bra

  “Kundplattformen är riktigt bra och genom den får vi en bra överblick på allt som berör vår brf och informationen är lättåtkomlig. Vi har en mycket bra kontaktperson – serviceinriktad och kunnig vilket inger förtroende. Vi får mycket för pengarna och jag kan varmt rekommendera Nabo till andra bostadsrättsföreningar.”

  Karl-Gunnar, Pensionär: Fältspaten, Uppsala