Därutöver ska själva upplåtelseavtalet ha ett visst innehåll. Samtidigt är det viktigt för brf:en att upplåtelseavtalet innehåller bland annat villkor om ändamålet med bostadsrätten. Även villkor om avgifter, tillträde och vårdplikt kan regleras i upplåtelseavtalet.
Ett gott råd är att ta hjälp av jurist för att säkerställa att upplåtelseavtalet reflekterar din brf:s behov och dess förutsättningar. Nabos jurister har lång erfarenhet av att upprätta individualiserade upplåtelseavtal för att minska risken för oförutsedda problem, kostnader och tvister.
Upplåtelseavtal till juridiska personer
Juridiska personer - exempelvis aktiebolag och ekonomiska föreningar - får äga bostadsrätter. Syftet kan vara att driva verksamhet eller hyra ut bostadsrätten i andra hand. Om bostadsrättsföreningen ska upplåta bostadsrätt till en juridisk person för att denne ska bedriva företagsverksamhet måste detta framgå i upplåtelseavtalet.
Det kan finnas särskilda risker med att upplåta bostadsrätt åt juridiska personer. Exempel på dessa är associationsrättsliga ägarbyten, fusioner eller liknande. Om dessa frågor inte regleras i avtalet kan bostadsrättsföreningens kontroll över vilka som vistas i byggnaden minska avsevärt. Det kan finnas andra sätt att uppnå samma ekonomiska förmåner utan de rättsliga riskerna. Juristteamet på Nabo hjälper din bostadsrättsförening att upprätta upplåtelseavtal och hitta de bästa lösningarna för föreningen.
Andrahandsupplåtelse bostadsrätt
Andrahandsupplåtelser är något som bostadsrättshavare och, ibland, befintliga hyresgäster kan göra. Läs mer om brf:ens rättigheter och skyldigheter vid andrahandsupplåtelse här.