Det är inte ovanligt att bostadsrättshavare vill renovera sina lägenheter. Ibland är renoveringsprojekt så ingripande att styrelsen i bostadsrättsföreningen behöver godkänna renoveringen. Men när behöver brf:en göra det? Vad händer om godkännande inte inhämtas?
Nabos erfarna juristteam hjälper din bostadsrättsförening att hantera renoveringsärenden från början till slut.
Att riva bärande väggar och liknande kräver styrelsens godkännande.
Ledningar för gas, värme, vatten och avlopp får inte ändras utan godkännande.
Det får avgöras från fall till fall vad som utgör en “väsentlig förändring”. Ingrepp i bostadsrättens kulturhistoriska värde kan utgöra en sådan väsentlig förändring.
Att avgöra om en åtgärd faller under någon av de ovanstående grunderna kan vara klurigt. Inte minst eftersom det inte av lag framgår vad som utgör en väsentlig förändring eller när en konstruktion ska anses bärande. Dessutom kan brf:en genom stadgarna skapa möjlighet för renovering att ske utan att godkännande inhämtas. Det är ett gott råd att rådfråga en jurist med expertis på området innan brf:en går vidare med ärendet.
Överträdelser av plikten att inhämta godkännande medför skyldighet att återställa lägenheten till ursprungligt skick endast om renoveringen har medfört skada eller olägenhet.
Att avgöra om skada eller olägenhet har uppstått är inte alltid enkelt. Om bostadsrättsföreningen tvingar bostadsrättshavaren att återställa lägenheten – eller säger upp personen på grund av vanvård – utan att skada eller olägenhet egentligen uppstod så kan de ekonomiska konsekvenserna för bostadsrättsföreningen vara stora.
Om inte annat framgår av stadgarna i brf:en så får inte en bostadsrättshavare riva en bärande vägg eller liknande bärande konstruktioner i bostadsrättenutan godkännande. Om bostadsrättshavaren orsakar skada på byggnaden så kan brf:en säga upp personen och kräva återställande eller återställa lägenheten på den uppsagda personens bekostnad.
Det kan ibland upplevas stötande att renovera lägenheter som i sin nuvarande utformningen har eller bidrar till kulturhistoriska värden. Styrelsen i bostadsrättsföreningen kan vägra att ge tillstånd till en renovering med hänsyn till att det kulturhistoriska värdet skulle påverkas negativt.
Ta reda på hur vi kan hjälpa din bostadsrättsförening - kontakta Nabos jurister.