Det bör noteras att begränsningar i rätten att hyra ut bostadsrätten i andrahand inte kan införas i stadgarna.
Är andrahandshyresgästen störande?
Om det visar sig att andrahandshyresgästen är störande kan bostadsrättshavaren tvingas att säga upp hyresgästen eller så kan bostadsrätten sägas upp. Det ställs i regel höga krav för att få tillgripa någon av dessa åtgärder och uppsägningen måste ske på ett sätt som överensstämmer med lagens krav.
Uppsägningsprocesser kan vara långvariga, juridiskt krångliga och kostsamma. Då är det är viktigt att det blir rätt från början helt enkelt, vilket är precis vad din bostadsrättsförening får med Nabos juridiska rådgivning.
Du kan läsa mer om störningsärenden här.
Vilka rättigheter och skyldigheter har brf:en i samband med andrahandsuthyrning?
Bostadsrättsföreningen har vissa skyldigheter i samband med andrahandsuthyrningar. För det första är brf:en skyldig att ta ställning till andrahandsuthyrningen när begäran om samtycke inkommer. För det andra måste brf:en tillvarata andra bostadsrättshavares intressen.
Om otillåten andrahandsuthyrning av bostadsrätten förekommer så har brf:en rätt (och ibland skyldighet) att begära av bostadsrättshavaren att uthyrningen upphör om inte bostadsrättshavaren begär tillstånd av brf:en. Ytterst har brf:en rätt att förverka bostadsrätten under vissa förutsättningar. Nabos jurister bistår din bostadsrättsförening från bedömning av om samtycke krävs, kan läsa mer om uppsägning och förverkande här (länk till uppsägningssidan)
Medför andrahandsuthyrningen störningar eller skador på lägenheten så är brf:en skyldig att agera omedelbart. Men hur bör brf:en agera? Det är svårt att ge några generella förslag eftersom mycket hänger på omständigheterna i det enskilda fallet. Det är bättre att ta hjälp av en jurist som är expert på området och undvika onödiga eller dyra processer.
Rätt att ta ut en särskild avgift vid andrahandsuthyrning
Bostadsrättsföreningen har rätt att ta ut en avgift av bostadsrättshavaren för andrahandsuthyrningen upp till ett visst belopp. Att brf:en har rätt till detta, och till det beloppet, måste framgå av stadgarna. Ett tips är att inte ange ett exakt belopp utan att knyta an till lagens beräkningssätt som ändras över tid. Då behöver inte föreningsstämman godkänna beloppsändringar varje år.
Nabos jurister har lång erfarenhet av andrahandsuthyrning i bostadsrättsföreningar och är bekanta med såväl undvikande av risker som realiserande av chanser för brf:en.