Hem » Våra tjänster » Juridik » Ombildning till bostadsrätt

Ombildning till bostadsrätt

Drömmen om att äga sin bostad kan bli sann tillsammans med Nabo. Nabos jurister har över 20 års erfarenhet av ombildningar och har genomfört över 250 lyckade ombildningar. Med oss får du tillgång till en ombildningskonsult som leder hyresgästerna genom hela processen från bildandet av en bostadsrättsförening till dess att fastigheten tas över.

Ta hjälp av erfaren jurist vid ombildning till bostadsrätt

Vi på Nabo hjälper er att förverkliga drömmen om att äga sin bostad. En ombildning ökar alltid gemenskapen i huset, bidrar till att boendemiljön förbättras och man känner glädje över att kunna påverka sin bostads utförande och sin boendekostnad. Hyresgästerna börjar med att gå samman och bildar en bostadsrättsförening. Det är första steget i en spännande resa innan en ombildning slutligen går i mål genom att föreningen senare köper fastigheten. 

Ombildning

Vid en ombildning får hyresgästerna en möjlighet att köpa lägenheten under marknadsvärdet vilket innebär att man inte behöver en kontantinsats för att kunna köpa. Av denna anledning har de flesta möjlighet att köpa sin lägenhet när fastigheten ombildas.

Teknik, juridik och ekonomi går hand i hand genom hela ombildningen vilket vi på Nabo erbjuder och samordnar.

Nabo Juridik är hyresgästernas ombud och ombesörjer med hjälp av erfarna och professionella personer besiktning av fastigheten och värdering av de blivande bostadsrätterna. Vi förhandlar med fastighetsägaren och banker, upprättar ekonomisk plan, köpehandlingar och allt underlag som krävs. 

Vi håller så många informationsmöten som behövs för att alla skall känna sig trygga med processen och få svar på samtliga frågor. Vi vägleder både styrelsen och hyresgästerna pedagogiskt och professionellt igenom ombildningen.

Man kan fortsätta hyra sin lägenhet av bostadsrättsföreningen om man av någon anledning inte kan eller vill köpa. En ombildning förutsätter dock, förutom att minst 2/3 röstar ja på stämman, att bankens krav på anslutning uppfylls. Bankerna kräver att fler än 2/3 av hyresgästerna köper för att ombildningen ska gå igenom.

Att ombilda hyresrätt till bostadsrätt 

Juristerna på Nabo några av Sveriges mest erfarna ombildningskonsulter

Det är många delar i en ombildning som kräver juridisk sakkunskap samt erfarenhet för att pedagogiskt kunna genomföra den. Vi på Nabo har över 20 års erfarenhet av ombildningar och har genomfört över 250 lyckade ombildningar och vill gärna var er ombildningskonsult och hjälpa er att förverkliga projektet. Vi leder hyresgästerna genom hela processen från bildandet av en bostadsrättsförening till dess att fastigheten tas över.

För oss är det viktigaste med ombildningsuppdraget att skapa sunda bostadsrättföreningar som är långsiktigt hållbara med nöjda bostadsrättshavare och kvarboende hyresgäster. 

Vad händer efter att ombildningen gått igenom

Naturligtvis vill vi på Nabo ta hand om föreningen efter genomförd ombildning genom ekonomisk och teknisk förvaltning. Detta innebär en trygghet för föreningen och en glädje för oss på Nabo.

Ombildning involverar fastighetsägaren, hyresgästerna, banker, besiktningsmän, intygsgivare och jurister. En ombildning tar vanligtvis ca 6 månader att genomföra. Nabo Juridik säkerställer att hela processen sker juridiskt korrekt och på ett sunt och hållbart sätt.

Ombildning till bostadsrätt kräver juridisk sakkunskap

Varför bör ombildningskonsulten vara jurist

Ombildning till bostadsrätt måste utföras i enlighet med gällande lagar. Genom oss på Nabo kan ni få kontakt med jurister som är experter på rättsområdet och som bidragit till flera lyckade ombildningar till bostadsrätt.

Ombildning till bostadsrätt kan innebära lägre boendekostnader samtidigt som bostaden blir en långsiktig investering. Detta då den kan stiga i värde och säljas i framtiden. Att ombilda en hyresrätt till bostadsrätt har också den fördelen att de boende på ett helt annat sätt kan bestämma över sin egen boendemiljö. De har möjlighet att själva ta beslut om renovering och uthyrning som hyresvärden kanske inte hade godkänt.

Nabo ger er tillgång till ett expertteam

Beskrivningen av processen här ovan är ytterst komprimerad. En ombildning till bostadsrätt består av många steg som bygger på kunskap inom mer än ett rättsområde. Genom Nabo får ni tillgång till de experter ni behöver för att lyckas vid ombildning till bostadsrätt. 

Därför ska du välja Nabo

Proffsigt

Få ett team av engagerade experter som ger snabba svar och löser problemen

Tidseffektivt

Minska arbetsbördan och frigör tid med enkla digitala lösningar

Långsiktigt och transparent

Säkerställ kontinuitet genom samlad dokumentation och kommunikation i kundportalen

Så hjälper vi dig under en ombildning

Vi förhandlar med fastighetsägaren och banker

Upprättar ekonomisk plan

Tar fram köpehandlingar och allt underlag som krävs

Vi håller informationsmöten som behövs för att du ska känna dig trygg med processen och får svar på samtliga frågor

Vi vägleder både styrelsen och hyresgästerna igenom ombildningen

Så hjälper vi dig under en ombildning

 • Vi förhandlar med fastighetsägaren och banker
 • Upprättar ekonomisk plan
 • Tar fram köpehandlingar och allt underlag som krävs
 • Vi håller informationsmöten som behövs för att du ska känna dig trygg med processen och får svar på samtliga frågor
 • Vi vägleder både styrelsen och hyresgästerna igenom ombildningen

Kontakta oss och se hur vi kan hjälpa dig med ombildning

Fyll i intresseanmälan här så kontaktar vi dig.

Vänligen fyll i alla obligatoriska fält.
Vänligen fyll i alla obligatoriska fält.
Tack för din förfrågan! Vi återkommer inom kort.

Så tycker kunderna

Redan idag har vi 3 100 kunder runt om i Sverige. Här är vad några av dem säger om oss.

01/01

  Effektivt och användarvänligt

  “Nabo har skapat en produkt som är effektiv och användarvänlig. Styrelseverktyget bidrar till den kultur vi har i föreningen där alla hjälper till.”

  Thomas, Advokat:
  Åldermannen 100, Stockholm

  Det bästa med Nabo är kundportalen

  “Det bästa med Nabo är kundportalen, det är enkelt att få överblick av ekonomin. När jag loggar in får jag direkt koll på betalningar och fakturor. Det är också bra att vi kan ladda upp våra styrelsemötesprotokoll. Samarbetet har alltid fungerat bra och tycker att vi har en bra kontakt.”

  Andranik Safaryan, Egenföretagare: Mörsaren, Uppsala

  Kompetens och bred kunskap från en och samma förvaltare

  “Sen vi gick över till Nabo har förvaltningen av vår förening hela tiden gått framåt i positiv anda. Vi är väldigt nöjda med vår kontaktperson och tjänsterna som de erbjuder. Jag skulle rekommendera Nabo till föreningar som vill ha kompetens och bred kunskap från en och samma förvaltare.”

  Jan, Bygglärare: Hemmet 14, Stockholm

  System som alltid har fungerat

  “Vi har i 15 år varit otroligt nöjda med Nabo och den kompetens medarbetarna besitter. Kundportalen är ett oerhört bra system som alltid har fungerat. Jag rekommenderar Nabo till andra flera gånger om året – på grund av den personliga servicen och ett mycket bra system.”

  Dick Kjellberg, Smeden 2, Stockholm

  Tillmötesgående och serviceinriktade

  “Nabo är enkla och pragmatiska att ha att göra med och vi har förlängt avtalet eftersom vi är nöjda med utvecklingen. Som kunder får vi tillgång till både bra system och brett tjänsteinnehåll. Medarbetarna har alltid varit mycket tillmötesgående och serviceinriktade. Jag rekommenderar Nabo till andra bostadsrättsföreningar med liknande behov.”

  Kenneth, pensionär: Näktergalen 27, Stockholm

  Kunskap och erfarenhet

  “Vår förening har varit kund hos Nabo sen 90-talet och under alla dessa år har vi aldrig haft anledning att byta. Baserat på mina erfarenheter kan jag definitivt rekommendera Nabo. Jag tycker de samarbetar väl för att alltid ge snabba besked och det finns en kunskap och erfarenhet som gör att det fungerar väldigt smärtfritt för oss som förening.”

  Björn Nilsson, pensionär: Fajansen 8, Stockholm

  Jättebra stöd både administrativt och juridiskt

  “Det bästa med Nabo är bemötandet och all hjälp man får. Styrelserollen var ny för mig och jag fick ett jättebra stöd både administrativt och juridiskt. Jag rekommenderar Nabo för deras tjänster och förmåga att lösa allt internt. Det känns tryggt att allt finns under samma tak och dessutom är kundportalen bra för att få information kring vad som är aktuellt.”

  Mia Gustafsson, Redovisningsansvarig: Fabrikshuset, Värmdö

  Snabba svar i portalen

  “Vi i föreningen tog in många offerter inför bytet av förvaltare och valde Nabo dels baserat på vitsord och dels för att vi var noggranna med att den förvaltaren vi bytte till inte skulle innebära mer jobb för oss i styrelsen. Övergången till Nabo gick över förväntan, det var inte så mycket vi behövde göra själva. Jag kan absolut rekommendera Nabo till andra brf:er, man får svar fort och i portalen kan jag enkelt se vad de andra i styrelsen gör.”

  Svante Lundin, Ordförande: Stenbrottet 3, Stockholm

  Jag kan göra mycket själv i portalen

  “Vi i föreningen har valt att ha både ekonomisk och teknisk förvaltning hos Nabo. Det är bekvämt att ha det samlat och jag upplever att man får raska svar. Det blev en omställning att få en kundportal men vi är positiva till den insyn vi får och att vi slipper att alltid behöva ringa eller maila för information. I portalen kan jag göra mycket själv utan att för den sakens skull tappa den personliga kontakten. Som samarbetet utvecklar sig ser jag vidare väldigt stor potential hos Nabo.”

  Thomas, Ordförande: Solna Blomgården, Stockholm

  Kundplattformen är riktigt bra

  “Kundplattformen är riktigt bra och genom den får vi en bra överblick på allt som berör vår brf och informationen är lättåtkomlig. Vi har en mycket bra kontaktperson – serviceinriktad och kunnig vilket inger förtroende. Vi får mycket för pengarna och jag kan varmt rekommendera Nabo till andra bostadsrättsföreningar.”

  Karl-Gunnar, Pensionär: Fältspaten, Uppsala

  Därför ska du ta hjälp av Nabos jurister

  Få vägledning under hela processen

  Vi vägleder både styrelsen och hyresgästerna pedagogiskt och professionellt igenom ombildningen.

  Vi är experter inom ombildning

  Nabos jurister har över 20 års erfarenhet av ombildningar och har genomfört över 250 lyckade ombildningar.

  Tryggt och hållbart val

  För oss är det viktigaste med ombildningsuppdraget att skapa sunda bostadsrättföreningar som är långsiktigt hållbara med nöjda bostadsrättshavare och kvarboende hyresgäster.

  Låt Nabo ta hand om föreningen efter genomförd ombildning

  Vi sköter ekonomi, redovisning, finansierings- och skattefrågor, avisering och mycket mer. Få tillgång till marknadsledande kundportal, digital brevlåda och andra unika tjänster. Läs mer

  Med Nabo får du löpande tillsyn av fastigheten och säkerställer att all teknik fungerar. Du får rådgivning och åtgärdsförslag vid fel och brister. Läs mer

  Vi hjälper med långsiktig planering, löpande skötsel, projektledning och specialisttjänster för fastighetens välmående och värde. Nabo erbjuder en rad olika tjänster inom teknisk förvaltning. Läs mer

  Juridik för boende

  Har du som medlem i en Nabo-förening frågor kring samboavtal, bodelning eller testamente? I vårt samarbete med Lexly får du tillgång till jurister med specialkunskaper inom familjerätt, köprätt och avtalsrätt. Allt till ett förmånligt pris och en första kostnadsfri vägledning

  Möt våra jurister

  Komma i kontakt

  Om du vill komma i kontakt med Nabo så hittar du enkelt alla kontaktuppgifter på vår kontaktsida.