Vad arbetar en fastighetsjurist med?
En fastighetsjurist kan arbeta med många olika områden inom fastighetsjuridik. Här är några exempel:
- Avtalsrätt
- Entreprenadrätt
- Skatterätt
- Sakrätt
- Exekutionsrätt
- Processrätt
Nabos fastighetsjurister arbetar utifrån bland annat jordabalken, plan- och bygglagen och fastighetsbildningslagen. Vid mer komplicerade områden kan vi förmedla kontakt med en fastighetsjurist som är expert på ett snävare område av fastighetsjuridik. Genom Nabo kan ni alltså få tillgång till ett team av fastighetsjurister och få just den experthjälp ni har behov av.
När behöver man anlita en fastighetsjurist?
En fastighetsjurist kan behöva anlitas vid:
- Störningsärenden
- Misstanke om olovlig uthyrning
- Uppsägningar
- Tvist med boende i en brf
- Omförhandling av avtalsvillkor
- Upprättande av hyresavtal
Om en närliggande fastighet används på ett sätt som inte stämmer överens med gällande förordningar.
Fastighetsjurister kan också fastställa vilka farokällorna är i en fastighet för att man ska kunna undanröja dessa. En fastighetsägare har ett stort ansvar och kan bli skadeståndsskyldig om någon till exempel skadas av is som faller ner från fastighetens tak.
Försäljning och ombildning
En fastighetsjurist är bra att ha till hands i samband med köp och försäljning av fastigheter eller vid fastighetsöverlåtelser. Det handlar om stora värden och det är viktigt att alla avtal, lagfarter och inteckningar utformas och registreras på rätt sätt. En annan process där en fastighetsjurist verkligen behövs är när en hyresfastighet ska ombildas till bostadsrättsförening. Hur ombildningsförfarandet ska se ut är reglerat i lag och det är en bra idé att involvera en fastighetsjurist i ett tidigt skede av en ombildning.
Entreprenadrätt
Inför nybyggnation och större ombyggnationer kan en fastighetsjurist bidra med expertkunskaper i bygglovsprocessen. En brf eller ett fastighetsbolag kan spara mycket tid på det. I samband med entreprenader kan en fastighetsjurist ta fram entreprenadavtal som täcker alla eventualiteter och även se över det förfrågningsunderlag som entreprenörer utgår från när de ger sina anbud. Man kan också behöva en fastighetsjurist om en entreprenör går i konkurs eller om det uppstår en tvist om till exempel betalning eller kvalitén på det utförda arbetet.