Bostadsrättsföreningens bästa vän

Ekonomisk förvaltning

Med Nabo blir det lättare att hantera hyror och avgifter, samt det rent ekonomiska som till exempel bokföring, bokslut och lägenhetsförteckningar. Styrelsemedlemmarna behöver inte lägga lika mycket tid på de löpande uppgifterna, samtidigt som de har full insyn i ekonomin i realtid.

Ekonomisk förvaltning Teknisk förvaltning Fastighetsservice Juridik

Allt du behöver veta om att sköta föreningens ekonomi

Har du koll på momsperioder, fastighetsdeklarationer och myndighetskrav gällande bostadsrättsföreningar? – det har vi! 

Att sköta den ekonomiska biten för en bostadsrättsförening är krångligare än vad man tror. Det är lätt att göra fel vilket kan innebära onödiga kostnader för bostadsrättsföreningens medlemmar. Vi på Nabo har lång erfarenhet av att hjälpa bostadsföreningar att hantera ekonomin på ett korrekt och tydligt sätt för att tillgodose både medlemmar, revisorer och myndigheter. Vi har dessutom ett användarvänligt och smidigt verktyg framtaget för att göra det enkelt för bostadsrättsföreningens styrelse att göra rätt.

Vilket ansvar har styrelsen i en bostadsrättsförening?

Stryelsen i en bostadsrättsförening ansvarar för att ekonomin i föreningen sköts på ett bra sätt för att säkerställa ett bra boende för sina medlemmar. Många tror att det endast handlar om att hantera inbetalningar från medlemmar och se till att de inbetalade beloppen är tillräckliga för att täcka boendets kostnader. Att sedan utöver det kalla till årsstämmor och hantera medlemmar som flyttar ut och flyttar in. Detta stämmer i stora drag. Och det låter väl inte så svårt?

För att lyckas med detta krävs dock att styrelsen har koll på en rad tekniska och juridiska aspekter. Till exempel behöver föreningen ha en underhållsplan för att hantera framtida underhåll och hur detta ska finansieras på bästa sätt med hänsyn till medlemmarna. Bostadsrättsföreningens ekonomi måste dessutom bokföras och hanteras enligt flera lagar och krav. Om detta inte följs kan bostadsrättsföreningen beläggas med kraftiga böter och andra extrakostnader.

Till exempel ska bostadsrättsföreningen bland annat se till att:

Varför är det bra med en ekonomisk förvaltare?

En ekonomisk förvaltare ser till att ekonomin i en bostadsrättsförening ger en rättvisande bild av föreningens ekonomi och en lättöverskådlig vy över föreningens ekonomiska situation. Även en person utan kunskaper i ekonomi ska kunna bilda sig en uppfattning om föreningens ekonomiska situation genom att läsa årsredovisningen.

Läs mer om förvaltning här

En bostadsrättsförening är inget aktiebolag och betalar därmed ingen skatt på resultatet, men det finns fortfarande lagar och regler att följa. Med Nabo som föreningens ekonomiska förvaltare får ni hjälp med att se till att ekonomin hanteras enligt Bokföringslagen, Lagen om ekonomiska föreningar och Bostadsrättslagen. Vi ser även till att Bokföringsnämndens allmänna råd tillämpas för att bokföringen ska vara korrekt och er revisor kan genomföra en godkänd revision.

En ekonomisk förvaltare är en bra hjälp och ett bra bollplank till bostadsrättsföreningen för att hjälpa föreningen att navigera rätt i ekonomiska frågor teknikaliteter.

Det kan vara allt ifrån:

Varför väljer bostadsrättsföreningar Nabo?

Hos Nabo får du en fullförvaltning, med allt från medlemsavisering till inkomstdeklarationer och årsredovisningar. Er förening får tre stycken förvaltare som är ansvariga för de olika bitarna i er förvaltning. Vi har erfarna ekonomer, jurister, fastighetstekniker och fastighetsförvaltare som ger er i styrelsen och era boende en trygg vardag. Vi tycker att det ska vara enkelt att sitta i styrelsen för en bostadsrättsförening, vi är snabba i vår kommunikation med styrelsen och medlemmarna och tycker inte att några frågor är för dumma. Hos oss är det högt i tak och vi vill alltid ligga i framkant vad gäller kunskap, systemutveckling och kundbemötande. Med oss som förvaltare vill de boende sitta i styrelsen.

 

Så enkelt är det att byta förvaltare

Steg 1
Säg upp befintligt avtal
Glöm inte ha koll på uppsägningstiden så att det inte förlängs automatiskt.
Steg 2
Luta er tillbaka - vi hanterar hela bytet
Slipp pappersarbete och kommunikation med er nuvarande förvaltare - med en fullmakt sköter vi det åt er
Steg 3
Få en egen curlingförälder
Vårt uppstartsteam hjälper er att komma igång och finns tillhands så länge som behövs.
Begär offert
Denna hemsida använder cookies för att du ska få en bra upplevelse av hemsidan. Läs mer
Avböj
Godkänn cookies