Hem » Kunskap » Snart dags att skicka in din fastighetsdeklaration för småhus

Snart dags att skicka in din fastighetsdeklaration för småhus

Runt den 15 juni börjar Skatteverket skicka ut fastighetsdeklarationen till dig som har småhus. Fastighetsdeklarationen ska vara klar och skickas in senast den 2 november. Det kan vara bra att redan nu börja samla de uppgifter som krävs och undersöka om det skett någon ändring i fastigheten som kan ha utslag på taxeringsvärdet. Ta gärna hjälp av oss på Nabo så säkerställer vi att det blir rätt. 

Hur ofta ska en fastighetsdeklaration av småhus göras? 

Föreningar med småhus deklarerar vanligen sina småhus var tredje år, om inte större förändringar gjorts i fastigheten. Efter att fastighetsdeklarationen skickats in kommer din förening få nya taxeringsvärden. Det är Skatteverket som beslutar om fastighetstaxering för alla fastigheter i Sverige. Det värde som fastställs, taxeringsvärdet, utgör bland annat grunden för fastighetsskatten, alltså den skatt som utgår på dig och din förening som ägare av fastigheten.

Vad används taxeringsvärdet till?

  • Beskattning – Taxeringsvärdet bestämmer fastighetsavgiften eller fastighetsskatten
  • Försäkring – Försäkringsbolaget kan använda taxeringsvärdet som underlag när de ska beräkna försäkringsersättningen vid skada på din fastighet
  • Fastighetsvärdering – Taxeringsvärde behövs vid t.ex. försäljning, köp, gåva, bodelning eller bouppteckning vid dödsbo.
  • Belåning – Banker och andra kreditinstitutioner använder taxeringsvärdet som underlag för lån eller om en kreditupplysning ska göras.

Vad är viktigt att tänka på?

Det är viktigt att granska deklarationen och se till att de uppgifter som skickas in stämmer, t.ex. kan ytor, garage eller andra lokaler vara felvärderade i de förifyllda uppgifterna. 

Att inte arbeta aktivt med fastighetstaxering eller att inte skicka in fastighetsdeklarationen i tid kan innebära att din förening blir skönstaxerade, vilket riskerar leda till för höga taxeringsvärden och att du och din förening får betala för mycket i fastighetsavgift/fastighetsskatt.

Nabo kan hjälpa din förening att kontrollera att alla uppgifter stämmer och deklarera åt er. Du slipper alltså att kontrollera att uppgifterna blir rätt och att se till att det skickas in i tid. 

Pris

2995 kr 
3995 kr (Inkluderat lokaler, garage etc.)

Relaterad media

Prata med oss!

Om du vill komma i kontakt med Nabo så hittar du enkelt alla kontaktuppgifter på vår kontaktsida.