Hem » Kunskap » Gratiskvarten med juristen

Gratiskvarten med juristen

Tema: Bygg/Renovering

Tisdag 1 september 2020 klockan 13-19

Vi vet att det är mycket att tänka på som styrelseledamot i en bostadsrättsförening. Därför tänkte vi på Nabos juristavdelning hjälpa dig genom att erbjuda en kvart av vår tid helt gratis så du kan ställa frågor om sånt som är viktigt att hålla koll på.

Stambyte

Ett stambyte i föreningen höjer värdet på fastigheten och lägenheterna men det tar tid att utföra ett traditionellt stambyte och kostnaden för föreningen är hög.  De boende i föreningen upplever ofta att tiden det tar om ca 10 veckor per lägenhet är påfrestande och det händer att stambytet tar betydligt längre tid och kostnaden blir högre än vad som var tänkt. 

Har det blivit dags för stambyte i din förening? Vad är då viktigt för er i styrelsen att tänka på i dina förberedelser inför upphandling av entreprenör och i er kommunikation till de boende? Vilka beslut kan tas av styrelsen och vad måste tas på stämma? Hur säkrar du i entreprenadavtalet upp att tiden för stambytet hålls och att kostnaden som avtalats inte skenar iväg ytterligare? Vad gäller om du har lokalhyresgäster och/eller hyresgäster som berörs?

Medlemmens egen ombyggnation

När en bostadsrätt förvärvas innebär det att en andel i den ekonomiska föreningen köps och den andelen ger nyttjanderätt till en viss yta. Visserligen har medlemmen en rätt att renovera och bygga om men bostadsrättsinnehavaren måste få föreningens godkännande om det handlar om att riva en bärande konstruktion eller ändra bla vatten-, el- eller värmeledningar.  

Vad innebär det egentligen för ansvarsfrågan om något går fel vid ombyggnationen när styrelsen har givit sitt godkännande? Hur bör styrelsen agera vid en förfrågan från en medlem om ombyggnation? Hur ska styrelsen hantera medlems ombyggnationer i äldre fastigheter? Kan styrelsen säga nej till ombyggnationer/renoveringar?

Det finns många frågeställningar som styrelsen har att hantera vid bygg / renovering i föreningen. Ta chansen och ställ dina frågor direkt till chefsjurist Anne von Perner!

Jag ser fram emot att prata med dig på tisdag 1 september klockan 13-19!  

Boka upp din gratis-kvart här.

Hann du inte boka en tid denna gång? Maila juridik@nabo.se och anmäl intresse så bokar vi upp en extra kvart för frågor om bygg och renoveringar i din brf. Mvh/ Anne

Relaterad media

Prata med oss!

Om du vill komma i kontakt med Nabo så hittar du enkelt alla kontaktuppgifter på vår kontaktsida.