Våren är säsongen för stämmor för bostadsrättsföreningar. Vad inte alla vet är att stämmorna kan ogiltigförklaras om de inte utförs korrekt. Därför är det viktigt att känna till reglerna som gäller.
I denna artikel, där vi intervjuar Nabos chefsjurist Carl Thorfinn, får vi svar på våra frågor om vad styrelser och boende i bostadsrättsföreningar behöver ha koll på inför stämmorna. Vill du säkerställa en trygg, effektiv och korrekt utförd föreningsstämma? Ta hjälp av Nabos jurister med lång erfarenhet och få experthjälp. Läs mer om Nabos erbjudande om hjälp med stämma här!
Styrelsen har en rad ansvar inför stämman. Ett grundläggande ansvar är att upprätta årsredovisningen. Det sker oftast av den ekonomiska förvaltaren, men ansvaret är styrelsens. Årsredovisningen ska undertecknas och styrelsen ska ha förslag på hur vinsten/förlusten ska disponeras. Sedan ansvarar styrelsen för att revisorn får årsredovisningen och övriga relevanta handlingar i god tid för att kunna upprätta sin revisionsrapport. Styrelsen ska se till att informera medlemmarna om när det är tid att lämna in motioner (tidsfristen finns i stadgan). Styrelsen ska behandla motionerna och komma med förslag på svar på motionerna. Ibland har även styrelsen förslag som ska tas upp på stämman, sk. propositioner, där underlag behöver skickas ut till medlemmarna. Kallelsen måste gå ut i rätt tid och på rätt sätt (enligt stadgan, eller minst tre veckor innan stämman hålls enligt lag). Sedan har styrelsen att fixa med det praktiska, boka lokal, förtäring, ev. externa experter, sakkunniga, ordförande m.fl.
Som enskild medlem har du egentligen inget ansvar på en stämma, vill du inte utöva din rösträtt så behöver du inte komma. Om du som medlem vill vara med och påverka hur din förening sköts och vilka som företräder den så gör du det genom att delta på stämman, själv eller genom ombud (som då måste ha fullmakt). Att man som medlem ska vara i tid och pricka av sig på röstlängden och respektera vanliga föreningsprinciper, t.ex. anhåller om ordet när man vill tala, respektera talarlängden dvs. låter alla komma till tals, efterföljer ordförandens instruktioner samt inte obstruerar själva mötet.
Nej, lagen som togs fram under pandemin var temporär och slutade gälla 2022. Dock finns det ett förslag från Justitiedepartementet (Dnr Ju2023/00484) från februari i år (2023) om att man framöver ska kunna hålla digitala stämmor för bolag och föreningar, men någon sådan lag finns ännu inte och då måste det framgå av stadgan att man ska kunna ha digitala stämmor.
Det finns en möjlighet om sk. “hybridstämmor”, hybridstämma innebär att stämman hålls fysiskt på den ort som framgår av stadgan, men att medlemmarna även ges möjlighet att närvara via telefon eller digitalt och rösta digitalt. Då detta är ett undantag från huvudregeln och måste kontrolleras mot stadgan samt tekniska lösning för att säkerställa deltagare/röstande, så är det i dagsläget inget vi rekommenderar. Men vi följer utvecklingen och det förslag som Justitiedepartementet lämnat.
Allt enligt stadgan och det som enligt lag (lagen om ekonomiska föreningar och lagen om bostadsrättsföreningar) reglerar. Bra att kontrollera senaste lag uppdateringen då den kan vara senare än stadgan och lagen gäller före stadgan!
Huvudregeln är en medlem en röst. Är det två medlemmar i en lägenhet, en röst. Har en medlem två bostadsrätter, en röst (om inget annat nämns i stadgan).
Vad gäller vid fullmakt, så blir resultatet vad den som är ombud röstar och det står i stadgan hur många ett ombud får företräda.
Nej, det var den tillfälliga lagen, men man kan ge fullmakt till någon att rösta.
Den ska skickas in i tid enligt stadgan så att styrelsen hinner bereda frågan och förbereda svar till stämman.
Vad man vill få till för förändring, gärna så att den avslutas med ett yrkande som kan besvaras med ett tydligt JA eller NEJ.
Styrelsen bereder ett svar från styrelsen, på stämman presenteras motionen och den som ställt motionen bör få möjlighet att presentera motionen, vad hen vill uppnå med motionen, svara på eventuella frågor och därefter bör man gå till omröstning.
Nabo har ekonomer som kan vara med och föredra årsredovisningen och förklara den i detalj. Vidare kan det finnas tillfällen när det behövs sakkunniga och då kan det röra sig om att någon av projektledarna är med och föredrar ett byggprojekt (t.ex. stambyte, balkonger). När det sker större byggprojekt eller finns en rad motioner kan Nabos jurister hjälpa till och säkerställa att formalian blir korrekt och stämman inte kan klandras (alla beslut blir ogiltiga) och stämman får tas om.
Få hjälp med föreningsstämman